Information om Svenska Gummihuset

Fälgskola

Här berättar vi lite mer om fälgar och dess olika egenskaper, mått mm.

Stål eller lättmetall
Det finns två typer av fälgar att välja mellan, stål- eller lättmetallfälgar (som även kallas aluminiumfälgar). Som namnet antyder är de lättare än stålfälgar. En fördel bla är att man får bättre kylning till bromsarna, vilket påverkar bromsverkan positivt. Dom är dessutom något mera tåliga än stålfälgar. Priset för lättmetallfälgar är dock generellt något högre, men man får ju ett snyggare utseende och ett högre värde på sin bil.

Fälgens mått och dimensioner
En fälgs dimensioner anges i tum. En fälg kan till exempel ha måtten 7,5 x 17, där 7,5 är bredden i tum och 17 är diametern.

En fälg har även bultcirkel, navhål och ett ET mått (även kallat inpressningsmått).
Här är lite kort information om vad detta är för något.

Bultcirkel: Bultcirkeln är diametern av den cirkel i vilken bulthålen är placerade. Den anger hur många bulthål fälgen har och hur stort avståndet mellan dem är. Bultcirkelns diameter anges i millimeter tillsammans med antalet bulthål. Står det till exempel 5/112, så innebär det att det är fem hål och att cirkeldiametern är 112 millimeter.

Navhål:Navhålet, eller centrumhålet, är det hål som finns i mitten av fälgen och som ska passa till bilens nav. För att slippa vibrationer är det viktigt att navhålet är ordentligt centrerat.
En del lättmetallfälgar är färdig borrade och en del fälgar behöver man använda navringar
för att anpassa fälgens centrumhål till bilens nav.  

ET mått: Kallas även inpressning eller offset. Måttet anger avståndet mellan fälgens anläggningsyta mot navet och fälgens mittpunkt. Ju lägre inpressningsdjupet är, desto längre ut breddar fälgen.

Sköt om dina fälgar så håller de längre
När du kör så utsätts fälgarna för vägdamm, salt och andra partiklar, vilket kan skada dem. Därför är det viktigt att fälgarna hålls rena. Det gör du enklast med vatten, en mjuk svamp och ett milt bilschampo. Använder du för starka rengöringsmedel kan fälgen skadas. Börja med att skölja av den värsta smutsen med rent vatten innan du börjar med schampot.

På vår hemsida finns en sökfunktion där du kan få hjälp med att välja rätt fälgar till just din bil. Har du ytterligare frågor är du givetvis välkommen att kontakta oss.